Sembra de carrasques a la Gallinera

Arran dels incendis forestals d’aquest estiu a la Marina Alta (hashtag IFVALLDEBO a Twitter), a Raül del bar Roca se li va acudir organitzar una jornada de plantació de carrasques a la Vall de Gallinera. Em vaig prendre molt seriosament la seva proposta i aquell mateix dia vaig començar a recollir belotes a la muntanya. Com que no sabia com fer-ho, vaig demanar al meu amic Anscari alguns consells sobre com sembrar. A casa? Al lloc? Amb proteccions? Resulta que és una mica més complicat que pensava i doncs hem quedat al Mirador del Xap perquè ens expliqui una mica les coses.

A més de les llavors de mostassa i pebre que va portar (per allunyar els goluts com els senglars i les cabres), Anscari va recollir bulbs d’iris, que emmagatzemen aigua i la tornen en els períodes secs, llavors d’acàcia, i va triar l’ombra d’un pi com a sembrat. Vam fer un marge de pedres menut per evitar l’escorriment durant les properes pluges i després vam col·locar una dotzena de belotes i alguns trossos de branques que també serviran com a acumuladors d’humitat.

Com un altre repel·lent, Anscari havia preparat un litre d’aigua dinamitzada feta amb un mil·lilitre d’orina de llop. Es cregui o no, aquesta cerimònia imposa respecte, i la seva presència sembla obligada durant la jornada que organitzarem amb Raül aquest hivern.

Dia de poda a la Vall de Pop

En abril d’enguany, a l’iniciativa de Pepe Mendoza, una trobada de vinyaters de la Vall de Pop ha posat els principis d’una acció comuna per a compartir coneixements i organitzar esdeveniments per a millorar la viticultura local.

 

IMG_E5841

Aquest dilluns 16 de desembre, un primer curs s’ha fet amb més de vint participants sobre la poda de alta qualitat: tècniques per aguantar les vinyes, tenir equilibri i contrarestar els atacs de la Yesca, Euthipa i Euthipoisis, malalties de fusta que donaran molts problemes als vinyaters els pròxims anys.

IMG_E5897

Dirigit per Julián Palacios, cuidador de vinyes com es defineix, una primera part teòrica s’ha desenvolupat en el centre social de Lliber i desprès l’ineludible esmorzar, la part practica a les vinyes de Casa Agrícola. Un èxit de veritat per a tothom amb molt de dades i de saber-fer compartits que ja crida nous esdeveniments més qu’útils per al mon del vi.

Aqui una video, “Las Podas Olvidadas” realitzat per Julián: